Seniorki i seniorzy będą wspólnie gotować potrawy z różnych części świata. Planują przygotować dania m.in. z Meksyku, Chin, Afryki, Bułgarii i Wenezueli. Do smakowania i biesiadowania zaproszą bliskich, znajomych oraz osoby korzystające z pomocy społecznej.
Uczestnicy zorganizują warsztaty kulinarne, w czasie których będą przygotowywać regionalne potrwy z Polski i Ukrainy. Projekt zakończy wieczór polsko-ukraiński, okraszony tradycyjnymi pieśniami i przyśpiewkami.
Grupa seniorek i seniorów zaproponowała wspólne działania uczniom młodzieżowego ośrodka wychowawczego znajdującego się w okolicy. To między innymi warsztaty kulinarne, rękodzielnicze i taneczne.
Przełamywanie barier i nawiązywanie relacji najlepiej udaje się w kuchni. Międzypokoleniowa grupa uczestniczyła w warsztatach kulinarnych i przygotowała dania różnych kultur.
Grupa seniorów poprowadziła dla dzieci i młodzieży zajęcia związane z lokalnymi tradycjami. Razem przygotowali regionalne potrawy, śpiewali stare pieśni i grali w dawne gry.
Członkinie kół gospodyń wiejskich, słuchacze UTW i dzieci spotkali się na warsztatach poświęconych tradycyjnemu wypiekowi chleba. Razem piekli, zrobili pocztówki i wystawę.
Animatorki zorganizowały międzypokoleniowe warsztaty poświęcone ekologii i zdrowemu odżywianiu. Uczestnicy nauczyli się m.in. wyrabiać masło, robić ser i świeże soki.