lokalizacja
Katowice, śląskieedycja
II (2009-2010)obszary działań
historiaAnimatorzy:
Jerzy Czogała – jest Ślązakiem z krwi i kości. Trzydzieści lat przepracował w przemyśle wydobywczym. Obecnie włącza się w działania UTW na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach, gdzie prowadzi koło historyczne. Społecznik angażujący się w sprawy miasta i osiedla, na którym mieszka. Martwi się, że zabytkowe kamienice są zniszczone, a wielkie blokowiska nie sprzyjają integracji społecznej. Uwielbia podróże i muzykę, która go wycisza i przenosi w inne, nieznane obszary.
Inga Musiał – jest magistrem zarządzania, obecnie studiuje psychologię. Ciekawią ją ludzie, stąd angażuje się w rozmaite projekty na rzecz innych. Współpracuje m.in. z UTW w Katowicach i Miejską Biblioteką Publiczną w Chrzanowie, realizując projekt „Klimaty kulturowe”. Humanistka kochająca podróże, z których przywozi kolekcję wspomnień i fotografii. Miłośniczka śląskiej tradycji, gwary i kultury – od kilku lat mieszka w Katowicach.
Organizacja wspierająca: Uniwersytet Trzeciego Wieku w Uniwersytecie Śląskim
Jak wyglądał kiedyś Śląsk, w co ubierali się ludzie, co jedli i co ich bawiło? Słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Katowicach postanowili przywołać wspomnienia, zapraszając do wspólnego projektu młodzież. Odkrywanie zapomnianych receptur, podróż po tradycyjnych smakach śląskiej kuchni – tego pod okiem specjalistki z chorzowskiej szkoły gastronomicznej uczyli się uczestnicy warsztatów kulinarnych. W efekcie powstały pocztówki z przepisami na tradycyjne dania regionalnej kuchni. Słuchacze wzięli także udział w grze miejskiej, podczas której odbyli podróż po słynnych śląskich kabaretach i restauracjach. W tym samym czasie miały miejsce warsztaty wokół wspomnień. Uczestnicy zajęć poznawali sztukę fotoreportażu i uczyli się przeprowadzać wywiady. Na podstawie opowieści starszych mieszkańców regionu oraz wcześniej zebranych materiałów dziennikarskich i fotograficznych powstały scenariusze kolejnych gier miejskich, a ukoronowaniem pracy uczestników była wystawa zdjęć zrobionych podczas warsztatów. Projekt zwieńczyła biesiada wszystkich uczestników oraz zaproszonych gości, połączona z degustacją tradycyjnych potraw śląskich.