lokalizacja
Morąg, warmińsko-mazurskieedycja
IX (2016-2017)obszary działań
integracja międzypokoleniowaAnimatorzy:
Włodzimierz Jerzy Ciczkowski – z wykształcenia jest technologiem żywności, przez wiele lat związanym z mleczarstwem. Obecnie prowadzi niewielką firmę transportową oraz Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Bartężek”. Dba o swoje zdrowie i samopoczucie, m.in. uważnie dobierając dietę – wybiera żywność jak najmniej przetworzoną, uprawia warzywa, ma własną wędzarnię. I jest oczywiście wielbicielem nabiału w każdej postaci.
Karol Wolff – to ekonomista z wykształcenia. Obecnie pracuje w branży energetycznej jako kierownik projektów strategicznych. Jest członkiem Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych „Bartężek”. W pracy zawodowej zdobył doświadczenie potrzebne do kierowania projektami, które wykorzystuje w działaniach na rzecz lokalnej społeczności.
Organizacja: Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Bartężek”
Uczestnicy pierwszych morąskich warsztatów serowarskich dowiedzieli się, jak przygotować we własnym domu różne rodzaje serów, m.in. goudę i oscypek. Międzypokoleniowa grupa poznała tajniki ich wytwarzania, parafinowania i wędzenia oraz odwiedziła okolicznych rolników, którzy już tę sztukę opanowali. Działania uczestników i ich postępy w sztuce serowarstwa można było śledzić na specjalnie utworzonym w tym celu blogu, który powstał na stronie Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych „Bartężek”. Finałem projektu było otwarte spotkanie oczywiście połączone z degustacją produktów mleczarskich.