Animatorzy projektu: Włodzimierz Jerzy Ciczkowski, Karol Wolff

Organizacja: Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Bartężek”

Okres realizacji: 15 października 2016 – 10 czerwca 2017

 

 Włodzimierz Jerzy Ciczkowski z wykształcenia jest technologiem żywności, przez wiele lat związanym z mleczarstwem – początkowo pracował w spółdzielni Mlekovita, następnie był właścicielem sklepu mleczarskiego w Morągu. Obecnie prowadzi niewielką firmę transportową oraz Stowarzyszenie Inicjatyw Lokalnych „Bartężek”. Dba o swoje zdrowie i samopoczucie, m.in. uważnie dobierając dietę – wybiera żywność jak najmniej przetworzoną, uprawia warzywa, posiada własną wędzarnię. I jest oczywiście wielbicielem nabiału w każdej postaci.

 

Karol Wolff to ekonomista z wykształcenia. Obecnie pracuje w branży energetycznej jako kierownik projektów strategicznych. Jest członkiem Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych „Bartężek”. W pracy zawodowej zdobył doświadczenie potrzebne do kierowania projektami, które chciałby wykorzystać w działaniach na rzecz lokalnej społeczności.

 

Domowa gouda? Albo oscypek? Czemu nie! Jak przygotować we własnym domu różne rodzaje serów, dowiedzą się uczestnicy pierwszych morąskich warsztatów serowarskich. Międzypokoleniowa grupa pozna tajniki przygotowywania serów, ich parafinowania i wędzenia oraz odwiedzi okolicznych rolników, którzy już tę sztukę opanowali. Działania uczestników i ich postępy w sztuce serowarstwa będzie można śledzić na specjalnie utworzonym w tym celu blogu, który powstanie na stronie Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych „Bartężek”. Na finał projektu planowane jest otwarte spotkanie połączone oczywiście z degustacją serów!